Yin yoga, een reis naar binnen

Discomfort

Begin december begon ik met ontzettend veel zin aan een lekker ontspannen Yin Yoga weekend. Dácht ik. Ik had mij ingeschreven voor de Yin Yoga docenten opleiding van het Bivag. Maar in plaats van lekker ontspannen op het yogamatje, bleek deze yogavorm toch een stuk uitdagender en intensiever dan ik aanvankelijk had gedacht!!

Want wat bleek? Yin gaat om discomfort….. Over wat??  Ja, discomfort, oftewel ongemak,  een beetje pijn zelfs voor ons als docenten in spé. Binnen de eigen grenzen uiteraard! Zo zacht en ontspannen als ik had verwacht was het in ieder geval niet! Het was wél beleven, doorvoelen, ervaren, verzachten, opruimen en smelten……. En tjonge wat heb ik wat beleefd en opgeruimd tijdens deze twee modules.

Ik ben er dan ook vol in gegaan, in het discomfort, in het verkennen van mijn grenzen, in het voelen en beleven. En nog nooit (zelfs niet tijdens de 4 fantastische jaren op de Hara opleiding) heb ik de stilte zo intens mogen ervaren. Want als je na die 3 of 5 (of tijdens de opleiding wel 10) minuten met de hele groep uit de houding komt, dan wordt het intens stil. En ben je een aantal momenten volledig 1 met je lichaam en dat wat is.

Frozen emotions

De zogenaamde ‘frozen emotions’ die soms mochten smelten en dus loskwamen, waren een heel bijzondere ervaring. En eigenlijk niet uit te leggen hoe dit voelt. Huilen, zonder dat er een gedachte aan gekoppeld is. Golven van (onbewust) verdriet, die diep in mijn lichaam lagen (liggen) opgeslagen, kwamen over mij heen. Angst en ook boosheid kwamen af en toe langs. Dat ik dit heb mogen ervaren is  mede te danken aan de twee docenten, Emrik en Sandy, die door het geven van ‘assist’ de veiligheid en ruimte boden om het aan te kunnen raken.

En na een paar dagen yin? Naast dat mijn hele lichaam enigszins beurs en kwetsbaar voelde? Ruimte! Ruimte in mijn lichaam.  Ruimte in mijn hoofd. Energie! Vreugde!

Wat is Yin Yoga

Wat is Yin yoga nou precies? Het is een meditatieve vorm van yoga. Bij Yin Yoga kom je in een houding en deze wordt vervolgens tussen de 3 en de 8 minuten vastgehouden. De spieren blijven hierbij zo ontspannen mogelijk, waardoor er rek komt op  het bindweefsel, de fascie. Dit netwerk van bindweefsel omvat alle botten, spieren en organen in ons lichaam. Door het langdurig rekken van het bindweefsel wordt hyaluronzuur geactiveerd, wat er weer voor zorgt  dat ons bindweefsel meer water aan zich kan binden, en dus weer soepeler en sappiger wordt. En je lichaam (en geest) zich weer kunnen herstellen.

Tevens zorgt yin ervoor dat de aanmaak van belangrijke stofjes als serotonine en dopamine wordt gestimuleerd. Terwijl het stresshormoon cortisol juist wordt gereduceerd.

Ik oefen nog even lekker verder met de yin, want ik ben verslaafd! En in de toekomst ga ik hier ook vast en zeker les in geven. Want dit gun ik iedereen!

Hieronder een leuke uitleg over het bindweefsel en hoe dit kan ‘smelten’!

https://youtu.be/_FtSP-tkSug

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.